Thursday, July 26, 2007

Auto 2

Pro velký úspěch našeho příběhu s Fordem (krycí jméno Henry) dnes přinášíme další pokračování! Můžete se těšit na dech vyrážející situace, přestože policajti ani oblíbené bazooky už vystupovat nebudou. A pro velké fanoušky tu mám slib, že vzhledem k naší smůle to dost pravděpodobně nebude poslední díl :)

Minule jsem skončil u toho, že úspěšně jezdíme naším autem a má jen pár drobných much, které neovlivňují jízdu. Takhle to vypadalo asi 2 týdny. Pak nám z ničeho nic klesl olej. Tak jsme olej koupili a dolili, ale přesto jsme se moc nezbavili podezřelého zvuku. No popravdě motor začal znít jako sekačka. Za dva dny jsme museli koupit další flašku oleje, což nás už pořádně znepokojilo, protože nám z auta žádný olej nekapal. Další flaška pomohla a olej tam nějakou dobu vydržel. Dál jsme se tím nezabývali, protože mezitím se nám objevil nový problém.

Náš milý Henry odmítl nastartovat, jednou zachrochtal a tím to skončilo. Vypadalo to na baterku, přestože jezdíme denně a hodně po dálnicích, takže nikdo nechápal, proč by se nám z ničeho nic vybila baterka. Dalo nám celkem zabrat sehnat někoho se startovacími kabely, ale povedlo se a auto naskočilo. Tím se problém na chvíli vyřešil. Druhý den jsme si nechali přeměřit baterku a ta byla v pořádku. Mysleli jsme si, že máme po problému, že šlo o nějakou náhodu. Když jsme další den zase hledali člověka se startovacími kabely, tak jsme si hned po nastartovaní zajeli do Wal-Martu koupit za 12USD svoje. Takže jsme začali každé asi 4. startování startovat za pomocí dalšího auta a startovacích kabelů (v angličtině to jsou jumper cables, kdyby jste to někdy potřebovali). Takhle to probíhalo několik dalších dnů, nechali jsme znovu přeměřit baterku a usilovně jsme přemýšleli, co je špatně. Než jsme stačili něco udělat, tak se stala další zajimává příhoda.

Při dalším obyčejném startováním pomocí kabelů, se tyto kabely vznítily a začaly hořet! S tím taky začalo něco smrdět uvnitř v autě. Volali jsme našemu šéfovi (Zach), že máme pořádný problém. Přijel nám pomoct, ale moc se nám to nevyplatilo. Přestože se kolem sešlo pár lidí, kteří vypadali, že opravovaní aut snad i rozumí, Zach sám naprosto sebejistě prohlásil, že problém je v pojistkové skříni a přidružených rozvodech. A že to vytáhnem ven, seženem novou na vrakovišti a sami si to dokážem vyměnit. Jenže to by to nesměl být Američan a bývalý mariňák k tomu. Místo aby to vytáhl nějak inteligentně, tak si na to vzal kleště a později hasák. Tudíž to nějak vymlátil ven, roztřepil všecky dráty pod tím a nechal to tak.

Samozřejmě že na vrakovišti jsme to nenašli a ještě na nás začali tlačit, že to není jejich problém, že se nemáme jak dostat do práce. Tudíž nám už došla trpělivost a spolu s dalšími problémy se vydali za největším šéfem. To byl konečně první rozumný člověk na jednání a spousta věcí se vyřešila. Slíbil nám to na jejich náklady odtáhnout do servisu a opravit. Jenže se ukázalo, že oprava bude 600USD! Asi k tomu přidali i další problémy, ale každopádně to je strašná pálka. My jsme se ale mezitím rozhodli sehnat si druhé auto, protože Henrymu už nikdo neveřil. A taky tady byla dobrá nabídka od mého známeho z bazénu.

Takže jsme koupili druhé auto, Mazdu MX6 2.2l z roku 1991 s klimatizací, 126 000 najetých mil, s manualním řazením za 1000USD. Ten můj známý s tím denně jezdil do práce, takže jsem viděl, že to vážně funguje. A celkově tohle auto je už na první pohled v lepším stavu. Taky je mnohem prostornější, takže jsou všichni nadšení.


Když se ukázalo, jak je oprava strašně drahá, tak z nějakého zaplacení naší firmou sešlo. Tudíž nám akorát dokázali vyjednat, že to v servisu vykoupí za 200USD. Takže jsme prodělali 500USD a to ne naší vinou. My jsme si totiž tohle auto nevybrali, to nám ho vybral jeden člověk z firmy. Ale nikoho z nich ani nenapadlo se aspoň omluvit a to nemluvím o tom, že by nám chtěli zaplatit škodu.

Mazdou jsme úspěšně jezdili asi 14 dnů, než nám ji někdo přes den ťukl na parkovišti! Auto je normálně pojízdné, takže to není takový problém, ale protože se pachatel nepřiznal, tak máme promáčklý blatník a nikdo nám nedá ani dolar. Havarijni pojištění samozřejmě nemáme. Oprava by podle odhadu stála asi 200-300USD, tak na to kašleme. Akorát jsme zase prodělali další peníze, protože určitě klesla cena auta. A zase to nebylo naší vinou :(

No comments: